Über uns – Rólunk

Az Eleki Németek Egyesülete 1992-ben jött létre, fő célja az eleki német hagyományok őrzése és ápolása. Aktív tagságunk jelenleg kb. 60 fő.
Székhelyünk az 5742 Elek, Kétegyházi út 2. alatt található Leimen-Haus, melyben állandó helytörténeti-néprajzi kiállítás is látható. Megtekintése lehetséges a minden hónap első keddjének délutánján tartott egyesületi gyűlésen, illetve előzetes egyeztetés alapján.
Az épület a németországi Leimen város tiszteletére kapta nevét, mely a kezdetektől támogatja a háború után Németországba kitelepített, elűzött elekieket. 
Az eleki németek hagyományosan erős katolikus hittel rendelkeznek, és amikor egykoron kényszerűen el kellett menniük, még a plébánosukat is magukkal vitték. A negyvenes évek végétől napjainkig Leimenben tartják meg minden évben a július első vasárnapja utáni első hétvégén az eleki templom németországi búcsúját. Ezáltal az eleki Sarlós Boldogasszony templomnak – különleges módon – egy időben két helyen is van búcsúja: Eleken és Leimenben.
A Leimen-Haus az egyesületünkön kívül otthont ad az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzatnak is.
Egyesületünk a helyi német hagyományok, emlékek gyűjtésén kívül ezek továbbadására is törekszik.
A közelmúltban pályázaton elnyert támogatásból fejlesztjük az épületünk nagytermét, melyben nem csak a tagság, hanem a nagyközönség számára is hozzáférhető előadásokat, képzéseket tervezünk tartani.
Nagy sikerű rendezvényünk szokott lenni a hagyományos batyus sváb bál, majd a Böjtközepi ünnep, a „Mitte in der Fasta“, mely az eleki németség régi hagyományán alapul.
Fontosnak tartjuk a nyelv ápolását, oktatását, melyre nem csak a hagyományok továbbadása, hanem a mai gazdasági helyzetben az elekiek egyéni boldogulásának elősegítésére is szükség van.
Igyekszünk tartani a kapcsolatot a külföldre szakadt elekieken kívül az ő leszármazottjaikkal is, törekedve arra, hogy a közös gyökerek megléte  – eleki származás – ne csupán egy érdekes önéletrajzi tény, hanem érték legyen az ő számukra is, és minél többen eljöjjenek megismerni szüleik, nagyszüleik egykori otthonát.
Fontosnak tartjuk nem utolsó sorban azt is, hogy a német gyökerekkel rendelkező eleki polgárok büszke legyenek származásukra, és erősödjön bennük az összetartozás érzése.
Az egykori és jelenlegi elekiek összetartozásának ünnepe az Elekiek Világtalálkozója, melyet 1990 óta először négyévente, jelenleg minden második évben rendezünk meg, immár hagyományosan augusztus első hétvégéjén. Erre az ünnepre szeretettel várunk minden egykori és jelenlegi elekit, és barátaikat. A soron következő, tizenkettedik Világtalálkozó 2014-ben lesz.

_

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eleki Németek Egyesülete

%d Bloggern gefällt das: